Yaprak Sarması
Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- Yeteri kadar salumura yaprak
- 1, 5 su bardağı pirinç
- 1/2 (yarım) su bardağından biraz fazla iri bulgur (bulgur lezzet katıyor sevmiyorsanız hepsini pirinç olarak kullanabilirsiniz)
- 2 büyük boy kuru soğan
- 6-7 diş sarımsak
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 (yarım) demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1, 5 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) demet dereotu
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı nane
- 1, 5 tatlı kuru reyhan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı isot (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı sumak (isteğe bağlı)
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1/2 (yarım) limon
- 1, 5 çay kaşığı tuz
- 2 büyük su bardağı su
Lezzeti İç Harcında Saklı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı
- İç harcını hafif pişirmek ve dinlendirmek gerekiyor.
- Soğanları doğrayıp yağ da hafif öldürün.
- Üzerine salçaları ekleyin.
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguları ekleyin, biraz da onunla kavurun.
- Sarımsakları ezin üzerine biraz su döküp iç harça ekleyin.
- Tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Kıyılmış maydanoz ve dereotunu da ekleyin ama karıştırmayın.
- Üzerine yaklaşık 1, 5 bardak su koyun kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Ocağı kapatıp dinlenmeye bırakın.
- Yarım saat dinlenip soğuyan iç kullanıma hazır.
- Kullanacağınız tencerenin altına 2 kat yaprak serin. (Yaprakları sıcak suda bekletin sonra bolca durulayın fazla tuzunu gidermek için) 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun sarın.
- Bütün yaprak ve iç harcı bittikten sonra tencere dizin.
- Üzerine limonu dilimleyin tuzunu ve yağını dökün.
- Sıcak suyu ilave edip tencereye uygun bir kapak kapatın.
- Kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Arada elinizi yakmadan kontrol edin.
- Süre veremiyorum çünkü yapraktan yaprağa pişme süresi fark eder. O yüzden kontrollü olmakta fayda var.
- Suyu azalırsa tekrar ilave edebilirsiniz.
- Üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 2-3 diş sarımsak ekleyebilirsiniz çok yakışıyor. Kolay gelsin şimdiden.
İç harç yarı pişmiş olduğu için diğer yapraklara göre daha çabuk pişiyor. Ve üst sıradaki yaprak pişmedi derdi olmuyor.
Sevmediğiniz baharatlar olursa listeden çıkarın. Az tuzlu seviyorsanız tuzunu ona göre ayarlayabilirsiniz. Biz tombul yaprak sarması seviyoruz, siz isterseniz daha küçük de yapabilirsiniz
Et Sote
Et Sote Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gr. danan kuşbaşı
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 kapya biber
- 2 yeşil biber
- 2 domates
- Tuz, kekik
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Et Sote Tarifi Yapılışı
- Tavamıza yağımızı alıp soğan ve sarımsakları ekliyoruz.
- Soğanlar yumuşadıkça sırayla kırmızı biber, yeşil biber ekleyip kavuruyoruz.
- Düdüklüde 15 dak. ön pişirme yaptığım etlerimizi ekliyoruz .
- Etler rengi donene kadar soteliyoruz.
- Domatesleri de ekleyip kavuruyoruz.
- En son baharatları ekliyoruz ,afiyet olsun.
Güveçte Köfte
KAÇ
HAZIRLAMA
PİŞİRME
Köfte, her yaştan herkesin severek yediği, bizim de sofralarımıza sık sık misafir ettiğimiz, çok fazla çeşidi olan, ülkemizde en çok sevilen yemeklerden biridir.
Köfte genelde ızgara olarak tüketildiğinden, milli sporumuz olan "ekmek banma" keyfimizden geri kalıyoruz.
Hem köfte yesek hem de suyuna ekmek bansak gibi bir arzu içerisindeyseniz tarifimiz sizin için biçilmiş kaftan.
Güveçte köfte tarifi, bol ve kıvamlı bir domates sos içerisinde yüzen leziz köftelerin hikayesini anlatıyor.
KAÇ
KİŞİLİK
4 kişilik
HAZIRLAMA
SÜRESİ
45 dakika
PİŞİRME
SÜRESİ
45 dakika
Malzemeler
- 600 gram
kıyma (arzuya göre dana/kuzu karışık) - 1 adet orta boy
soğan suyu - 2 yemek kaşığı
galeta unu - 1 tatlı kaşığı
kimyon - 1 tatlı kaşığı
tuz - 1/2 tatlı kaşığı
karabiber
Köfte için:
- 1/3 su bardağı
et suyu - 5-6 adet
cherry domates - 1 tatlı kaşığı
domates salçası - 2 adet orta boy
soğan - 3 diş
sarımsak - 1/4 su bardağı
et suyu - 2 dal
kereviz sapı - 2-3 dal
biberiye - 2-3 dal
taze kekik - 2 yemek kaşığı
sıvı yağ - 1 yemek kaşığı
tereyağ - 1 tatlı kaşığı
tuz (azaltıp arttırılabilir)
Domates sos içi:
Nasıl Yapılır?
- Köfte malzemelerinin hepsini derin bir kaba alıp 10-15 dakika kadar yoğurun. Sonra biraz dinlenmesi için üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına atın.
- Bu arada soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın, kereviz saplarını iri iri kesin ve domatesi soyup, çekirdekli kısımlarını atıp küp küp doğrayın.
- Sıvı yağı döküm bir tencereye (yoksa normal tava da yapıp sonra güveçe alırsınız.) alıp üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip sotelemeye başlayın. Soğanlar hafif yumuşayınca tereyağını ve sarımsakları da ekleyin.
- Sarımsak ve soğanlar iyice yumuşadıktan sonra salçayı ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
- Salçanın kokusu çıkınca doğradığınız domatesleri de ekleyip sotelemeye devam edin.
- Daha sonra kereviz saplarını, kekik, biberiye ve tuzu da ekleyip pişirmeye devam edin.
- Ocağı iyice kısın, tencerenin kapağını kapatın ve tıkırdamaya bırakın.
- Köftelik kıymayı buzdolabından çıkarın ve cevizden daha iri parçalar koparıp yuvarlayın.
- Eğer döküm tencereniz varsa pişirmeye onun içine ocakta devam edebilirsiniz. Yoksa hazırladığınız sosu güvece alır, köftelerinizi içine yerleştirir, güvecin ağzını alüminyum folyoyla iyice kapatır ve fırına atarsınız.
- Köftelerinizi sosun içerisine yerleştirin. Fırındaysa önceden ısınmış fırında 165 derecede; ocaktaysa en kısık ateşte üzerleri kapalı bir şekilde 45 dakika pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder