12 Kasım 2018 Pazartesi

YEMEKLER

Yaprak Sarması 

Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • Yeteri kadar salumura yaprak
  • 1, 5 su bardağı  pirinç
  • 1/2 (yarım) su bardağından biraz fazla iri bulgur (bulgur lezzet katıyor sevmiyorsanız hepsini pirinç olarak kullanabilirsiniz)
  • 2 büyük boy kuru soğan
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1, 5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) demet dereotu
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı  nane
  • 1, 5 tatlı  kuru reyhan
  • 1 çay kaşığı  karabiber
  • 1 çay kaşığı  pulbiber
  • 1 çay kaşığı  isot (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı  sumak (isteğe bağlı)
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) limon
  • 1, 5 çay kaşığı  tuz
  • 2 büyük su bardağı su

Lezzeti İç Harcında Saklı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı

  1. İç harcını hafif pişirmek ve dinlendirmek gerekiyor.
  2. Soğanları doğrayıp yağ da hafif öldürün.
  3. Üzerine salçaları ekleyin.
  4. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguları ekleyin, biraz da onunla kavurun.
  5. Sarımsakları ezin üzerine biraz su döküp iç harça ekleyin.
  6. Tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın.
  7. Kıyılmış maydanoz ve dereotunu da ekleyin ama karıştırmayın.
  8. Üzerine yaklaşık 1, 5 bardak su koyun kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  9. Ocağı kapatıp dinlenmeye bırakın.
  10. Yarım saat dinlenip soğuyan iç kullanıma hazır.
  11. Kullanacağınız tencerenin altına 2 kat yaprak serin. (Yaprakları sıcak suda bekletin sonra bolca durulayın fazla tuzunu gidermek için) 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun sarın.
  12. Bütün yaprak ve iç harcı bittikten sonra tencere dizin.
  13. Üzerine limonu dilimleyin tuzunu ve yağını dökün.
  14. Sıcak suyu ilave edip tencereye uygun bir kapak kapatın.
  15. Kısık ateşte pişmeye bırakın.
  16. Arada elinizi yakmadan kontrol edin.
  17. Süre veremiyorum çünkü yapraktan yaprağa pişme süresi fark eder. O yüzden kontrollü olmakta fayda var.
  18. Suyu azalırsa tekrar ilave edebilirsiniz.
  19. Üzerine 1 yemek kaşığı salça ve 2-3 diş sarımsak ekleyebilirsiniz çok yakışıyor. Kolay gelsin şimdiden. 🤗👌
📍 İç harç yarı pişmiş olduğu için diğer yapraklara göre daha çabuk pişiyor. Ve üst sıradaki yaprak pişmedi derdi olmuyor.
📍 Sevmediğiniz baharatlar olursa listeden çıkarın. Az tuzlu seviyorsanız tuzunu ona göre ayarlayabilirsiniz. Biz tombul yaprak sarması seviyoruz, siz isterseniz daha küçük de yapabilirsiniz

                                                        Et Sote 

Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr. danan kuşbaşı
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kapya biber
  • 2 yeşil biber
  • 2 domates
  • Tuz, kekik
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Et Sote Tarifi Yapılışı

  1. Tavamıza yağımızı alıp soğan ve sarımsakları ekliyoruz.
  2. Soğanlar yumuşadıkça sırayla kırmızı biber, yeşil biber ekleyip kavuruyoruz.
  3. Düdüklüde 15 dak. ön pişirme yaptığım etlerimizi ekliyoruz .
  4. Etler rengi donene kadar soteliyoruz.
  5. Domatesleri de ekleyip kavuruyoruz.
  6. En son baharatları ekliyoruz ,afiyet olsun.


Güveçte Köfte


Köfte, her yaştan herkesin severek yediği,  bizim de sofralarımıza sık sık misafir ettiğimiz, çok fazla çeşidi olan, ülkemizde en çok sevilen yemeklerden biridir.
Köfte genelde ızgara olarak tüketildiğinden, milli sporumuz olan "ekmek banma" keyfimizden  geri kalıyoruz.
Hem köfte yesek hem de suyuna ekmek bansak gibi bir arzu içerisindeyseniz tarifimiz sizin için biçilmiş kaftan.
Güveçte köfte tarifi, bol ve kıvamlı bir domates sos içerisinde yüzen leziz köftelerin hikayesini anlatıyor.

KAÇ 
KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA
SÜRESİ

45 dakika

PİŞİRME 
SÜRESİ

45 dakika


Malzemeler

    Köfte için:

  • 600 gram 
    kıyma (arzuya göre dana/kuzu karışık)
  • 1 adet orta boy 
    soğan suyu
     (rendeleyip suyunu sıkın)
  • 2 yemek kaşığı 
    galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı 
    kimyon
  • 1 tatlı kaşığı 
    tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı 
    karabiber

    Domates sos içi:

  • 1/3 su bardağı 
    et suyu
  • 5-6 adet 
    cherry domates
  • 1 tatlı kaşığı 
    domates salçası
  • 2 adet orta boy 
    soğan
  • 3 diş 
    sarımsak
  • 1/4 su bardağı 
    et suyu
  • 2 dal 
    kereviz sapı
  • 2-3 dal 
    biberiye
  • 2-3 dal 
    taze kekik
  • 2 yemek kaşığı 
    sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı 
    tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı 
    tuz (azaltıp arttırılabilir)


Nasıl Yapılır?

  1. Köfte malzemelerinin hepsini derin bir kaba alıp 10-15 dakika kadar yoğurun. Sonra biraz dinlenmesi için üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına atın.
  2. Bu arada soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın, kereviz saplarını iri iri kesin ve domatesi soyup, çekirdekli kısımlarını atıp küp küp doğrayın.
  3. Sıvı yağı döküm bir tencereye (yoksa normal tava da yapıp sonra güveçe alırsınız.) alıp üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ekleyip sotelemeye başlayın. Soğanlar hafif yumuşayınca tereyağını ve sarımsakları da ekleyin.
  4. Sarımsak ve soğanlar iyice yumuşadıktan sonra salçayı ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
  5. Salçanın kokusu çıkınca doğradığınız domatesleri de ekleyip sotelemeye devam edin.
  6. Daha sonra kereviz saplarını, kekik, biberiye ve tuzu da ekleyip pişirmeye devam edin.
  7. Ocağı iyice kısın, tencerenin kapağını kapatın ve tıkırdamaya bırakın.
  8. Köftelik kıymayı buzdolabından çıkarın ve cevizden daha iri parçalar koparıp yuvarlayın.
  9. Eğer döküm tencereniz varsa pişirmeye onun içine ocakta devam edebilirsiniz. Yoksa hazırladığınız sosu güvece alır, köftelerinizi içine yerleştirir, güvecin ağzını alüminyum folyoyla iyice kapatır ve fırına atarsınız.
  10. Köftelerinizi sosun içerisine yerleştirin. Fırındaysa önceden ısınmış fırında 165 derecede; ocaktaysa en kısık ateşte üzerleri kapalı bir şekilde 45 dakika pişirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder